Bobule Acai (asaí) jsou plody palmy Euterpe Oleracea, rostoucí především podél zavodněných ploch v zemích Střední a Jižní Ameriky. Název pochází z brazilské formy portugalštiny a název vyjadřuje „ovoce, které pláče vodu“. Palmy dorůstají výšky až 30 metrů, jsou štíhlé a listy dosahují délky až 3 metry.
Struktura a vlastnosti plodů acai
Plody této palmy tvoří drobné bobule (o něco větší než černý rybíz), tmavě fialové barvy. Pod tmavou slupkou se nachází dužnina, obklopující pecku. Pecka tvoří velikostí až 80% bobule. Plody Acai se po sklizni velmi rychle kazí, proto nedochází k jejich exportu v čerstvém stavu. Z tohoto důvodu se volí jiné varianty zpracování – sušení mrazem, horké sušení či zmražení dužniny.
Z uvedených způsobů je sušení mrazem nejšetrnější metodou, díky níž zůstane ve výsledném prášku nejsilnější koncentrace živin, hned po ovoci v čerstvém stavu. V případě sušení mrazem se ovoce sklízí na vrcholu zralosti, kdy je v plodech obsah živin nejvyšší. Z bobulí se odstraní pecka a z dužniny a slupky se vytvoří masa, která je pak šokově zamražena, voda v dužnině je pak ve formě ledových krystalků. Následuje další krok technologie, kdy se ve speciální komoře led odpařuje. Výsledkem je extrémně lehký prášek z acai, s ponechanými živinami. Sušení touto moderní metodou je k živinám velmi šetrné.
Jak acai chutná a proč si ji zamilovat
Chuť acai je často přirovnávána k chuti malin nebo borůvek a čokolády, někomu připomíná chuť mezi borůvkami/ostružinami a granátovým jablkem.
Acai se těší stále větší oblibě v řadě zemí světa. Je velmi oblíbeným zpestřením jídelníčku sportovců a dalších osob vyznávajících zdravý životní styl. Acai si oblíbili i vegetariáni, vegani, je vhodné pro kuřáky (kouř z těla odčerpává vitamín C), při nedostatečném příjmu vitamínů a minerálů apod. Acai obohatí jídelníček o další chutě, stejně tak dodá zdravé živiny v čisté přírodní formě.
Acai je přírodním zdrojem vitamínů skupiny B, C, E, vlákniny, vápníku, hořčíku, zinku, mastných kyselin omega-6 a omega-9 a především antioxidantů.
Acai napomáhá vstřebávání vápníku a železa (díky obsahu vit. C) a v boji proti volným radikálům (např. ze slunečních paprsků, cigaretového kouře, toxických složek z ovzduší apod.). Acai dále přispívá k posilování imunitního systému a má také pozitivní účinky na kvalitu pleti a vlasů. Konzumace tohoto plodu může i zpomalit stárnutí.
Použití plodů acai je velmi pestré a můžete na ně narazit v následujících potravinách:
ovocné smoothie koktejly • proteinové/sacharidové nápoje • detoxikační nápoje • jogurty • tvarohy • zmrzliny • kaše apod.
Tady se třeba podívejte na recept na dezert z tohoto exotického ovoce!